Paul Reza Sahadew Lall
18-09-2020
KANS
KANS is een verzamelnaam die staat voor klachten aan de arm, nek en schouder. KANS benaming wordt gebruikt voor de klachten aan pijn, stijfheid, krachtverlies en tintelingen.
In het gebied van de nek tot aan de hand kunnen geven. KANS is de nieuwe benaming van RSI.
Ongeveer één op de 4 werknemers blijkt last te hebben van lichamelijke klachten die verband houden met KANS.
KANS-klachten hebben een sluipend begin en worden geleidelijk erger, als er niets gedaan wordt aan de oorzaak.
Deze klachten hebben grote beperkingen in zowel werk, als privé omgeving met zich meebrengen.
KANS is in te delen in specifieke en aspecifieke klachten. Specifieke klachten zijn bv: de tennisarm, de golf arm, het thoracic outlet syndroom(schoudergordel syndroom) of een peesontsteking.
Wanneer er geen duidelijke diagnose op te stellen is, dan spreken we van aspecifieke klachten.
KANS wordt onderverdeeld in de volgende 3 klachten:
-
Lichte klachten: Dit zijn klachten die u na lange werkdag werken kunt ervaren. U heeft last van één of meerdere delen van uw lichaam. BV lang achter de computer gezeten, waardoor u last heeft gekregen van uw pols of uw nek. Uw nek of pols voelt vermoeid of gevoelig aan. Ook kunt u wat tintelingen voelen Deze klachten verdwijnen vanzelf nadat u rust heeft genomen.
-
Matige klachten: Deze klachten zullen na een nacht slapen niet zomaar overgaan. Deze klachten komen steeds meer voor en verdwijnen minder snel. U kunt s' nachts pijn ervaren, het is ook mogelijk dat u tijdens dagelijks activiteiten. Last kunt hebben zoals in het huishouden rust is daarom noodzakelijk. Bovendien is het raadzaam om in dit stadium een fysio- of ergotherapeut naar uw klachten te laten kijken.
- Hevige klachten: Deze klachten zijn continu aanwezig, de klachten kunnen zich verder uitstralen bv: naar uw arm, schouder of boven rug. De klachten zijn zelfs zo heftig dat werken, en dagelijkse activiteiten amper mogelijk zijn. Bij deze klachten is belangrijk dat u eerst rust neemt. Vervolgens is het van belang dat u het betreffende lichaamsdeel gaat trainen. Een fysio- of een ergotherapeut kan u hierbij helpen. Dit proces kan lang en moeizaam zijn, maar herstel is zeker mogelijk.
Oorzaken
Bij KANS is er meestal sprake van overbelasting op het werk. Maar ook komen KANS klachten steeds meer voor door intensief smartphone gebruik. KANS kan veroorzaakt worden door:
- Fysieke belasting: door herhaaldelijke dezelfde beweging te maken kunt u een spier of pees belasten. Eenzijdige bewegingen zorgen ook voor lichaamsklachten, weinig afwisseling in activiteiten.
- Psychosociale belasting: werkstress bv: een hoge werkdruk of hoge eisen. Daarnaast kan werkstress ervoor zorgen. Dat u langer en intensiever in een verkeerde houding blijft werken, en minder pauzes neemt.
- Persoonsgebonden factoren: factoren zoals uw conditie en uw instelling motivatie kunnen een rol spelen bij KANS. Als u een mindere conditie heeft dan is de kans groter op KANS klachten. Dan als u een goede conditie heeft. Bent u een perfectionist die zijn of haar werk zeer goed wilt doen. Dan is de kans groter op onbewuste spierspanning. De continue spierspanning kan uiteindelijk voor overbelasting zorgen